Hypotheek informatie
Hypotheek informatie
Hypotheek informatie

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaald u alleen rente. Deze rente kunt u aftrekken (let erop dat er een maximum van 30 jaar op dit voordeel is). U betaald dus alleen hypotheekrente en lost minder af. Na afloop betaald u de hypotheek in één keer af. Als u besluit om een volledig aflossingsvrije hypotheek te nemen, dan zal de kredietverstrekker u in de regel verplichten tot het sluiten van een zgn. overlijdensrisicoverzekering. Dit is een soort onderpand, en verzekerd de kredietverstrekker van haar inbreng, mocht u te komen overlijden (let hierop, als u voor deze hypotheek vorm kiest.


Voordelen:

U heeft lagere lasten doordat u alleen de rente aflost. Bij verkoop is het boetevrij vervroegd aflossen mogelijk De rente die u betaald is fiscaal aftrekbaar. U maakt hiermee ook maximaal gebruik van de hypotheekrente aftrek van 30 jaar.

Nadelen:

De kredietverstrekker stelt vaak extra eisen, zoals een hogere inbreng. Als u niet aflost, blijft de rente gedurende een lange tijd vast. Indien u minder gaat verdienen, bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat, bestaat de kans dat u in een andere belastingschijft valt, waardoor uw netto maandlasten zullen stijgen wegens een vermindering van belastingaftrek. Omdat u niets op de hypotheek aflost, loopt u een groot risico totdat deze is afgelost. Dit kan bijv. door verkoop van uw huis.

Tips als u kiest voor een aflossingsvrije hypotheek

Overweeg een combinatie met een andere hypotheek vorm, zodat u niet een grote hypotheek schuld overhoud.

Geld lenen